Știrile zilei

Buzău versus Ploiești | Noi – 10,14 lei. Ei – 5,19

În prezent, buzoienii plătesc cea mai scumpă apă din țară: 10,14 de lei pentru un metru cub, în timp ce canalizarea costă mai puțin, 7,02 lei. Pentru acest preț mare există și o explicație, furnizată zilele trecute chiar de primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.

Conform unui clasament întocmit de Apavital, Buzăul este în topul prețurilor la serviciile de apă și canalizare. Per total, numai Vasluiul ne depășește, deoarece are un preț mai mare la seriviciul de canalizare. La apă însă, Buzăul este pe primul loc: 10,14 lei/metrul cub.

1 S.C. AQUAVAS S.A. Vaslui 9.01 6.89 9.82 7.51 17.33
2 S.C. COMPANIA DE APĂ S.A. Buzău 9.30 6.44 10.14 7.02 17.16
3 S.C. ECOAQUA S.A. Călăraşi 8.23 7.44 8.97 8.11 17.08

Tarife mari pentru apa potabilă plătesc și Călărași (8,97 lei), Iași (8.83) sau Mediaș (8.71 lei). O situație aparte se întâlnește însă chiar în județul vecin, Prahova, unde abonații Apa Nova plătesc puțin peste jumătate din tariful achitat de buzoieni:  5, 19 lei.

Canalizarea la Ploiești costă și mai puțin: 2,31 de lei, TVA inclus, adică de trei ori mai puțin decât la Buzău.

47 Apa Nova Bucuresti 5.86 3.09 6.39 3.37 9.76
48 AQUATORONTAL SRL, jud. Timiș 3.52 4.09 3.84 4.46 8.3
49 Apa Nova Ploiesti 4.76 2.12 5.19 2.31 7.5

Există și o explicație pentru tarifele mari de la Buzău. Potritiv primarului Toma, prețul va putea fi redus în anul 2026, însă până atunci este nevoie de investiții constante în infrastructura de apă:

„Aveam de luat o decizie. În Buzău în momentul acesta, sunt în derulare în municipiu (investiţii de, n.r.) 26 milioane euro, sunt în derulare în judeţul Buzău 352 milioane euro, cu ce s-a investit înainte sunt 510 milioane de euro. Dacă nu eram în Uniunea Europeană şi nu ne veneau aceşti bani, aveam vreodată şansă să putem face aceste investiţii? Aceste investiţii sunt obligatorii, pentru că noi trebuie să ne conformăm unor directive europene.

Pentru 352 milioane euro, ultimii bani atraşi, contribuţia cetăţeanului, aşa ne-a fost fixat prin contract, este de 20 milioane euro în cinci ani. Există o strategie de tarifare, în fiecare an creşte preţul până la sfârşitul anului viitor. Avem cea mai mică pierdere de apă din România… De la sfârşitul lui 2025, respectiv 1 ianuarie 2026, vom putea reduce preţul la apă, dar până atunci avem investiţii”, a explicat Constantin Toma la Digi 24.

Directorul general al companiei este Simona Săvulescu. Potrivit ultimei sale declarații de avere, în 2023 a câștigat la Compania de Apă 205.521 de lei, adică peste 170 de milioane de lei vechi pe lună.

Potrivit declarației de avere, directorul economic al instituției a obținut și el un venit anual de 204.877 lei.

Compania de Apă Buzău este o societate pe acțiuni, deciziile de autoritate tutelară asupra acesteia fiind luate de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară “Buzău 2008”. La rândul ei, „ADI 2008” îi are ca membri pe Consiliul Județean Buzău, Municipiile Buzău și Râmnicu Sărat, 3 oraşe si 47 comune din județ.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

13 Comments

 1. NU SE MARESTE SI ANUL ACESTA DOAR SUNT ALEGERI SI SA NE FACETI CITE O BUCURIE SI NOUA SI VOUA LA VOI SA VA CREASCA SALARIILE CA DE E INFLATIE NU LATI PACALIT SI NEA TOMITA CARE SE BATEA CU PUMNI IN PIEPT CA O SA IEFTENEASCA APA DAR A MARIT O DE A UITAT SA SE OPREASCA LA FEL SI CU GUNOIUL 30 DE LEI/PERSOANA URAAA AM AJUNS IN DUBAI DOMN REPORTER TE ROG NU CENZURA DATI COMENTARIUL

 2. Explicatii tembele venite de la o gasca de falimentari care castiga bani multi de pe urma noastra.

  Suntem obligati sa platim din buzunarele noastre niste preturi umflate artificial 100% pentru extinderea unei societati PRIVATE!
  Pe fix aceeasi logica Carrefour, Kaufland, LIDL si toate celelalte supermarketuri ar putea, de maine, sa tripleze preturile la orice, aducand ca explicatie nevoia celor din satele de munte de a avea supermarketuri cat mai aproape de ei.
  Toma, primarul-faliment, cel mai mare rau care s-a intamplat acestui oras in ultimii 35 de ani.
  Sa nu uitam sa-i multumim lui Ciolacu la alegeri pentru acest blestem numit Toma.

  Foarte important : pupindosistii lui Toma, bagati la cap, Compania de Apa este o companie PRIVATA! Are fix acelasi statut juridic ca si Carrefour, Kaufland, si oricare alt SRL si SA din tara asta.

 3. Doamna Săvulescu mai deține și 90% acțiuni la firma împărțită cu soțul (10%), SAVALUESC G M SRL. Acerastă firmă funcționează în medie cu 4 angajați, în 2022 a realizat o cifră de afaceri de 1.771.724 lei (mai mult decât dublu față de oricare dintre ultimii 5 ani, de ex.) și un profit net de 221.665 lei. (sursa: listafirme.ro)
  Așa arată sediul social, la unica adresă de funcționare de altfel https://www.google.com/maps/@45.1526327,26.8074572,3a,62y,161.43h,91.18t/data=!3m6!1e1!3m4!1sEoUCph-z0uhW59K9ZY14Ww!2e0!7i16384!8i8192?entry=ttu
  Obiectul de activitate:
  fabricarea de supe si ciorbe, fabricarea de miere artificiala si caramel, fabricarea alimentelor preparate perisabile, cum sunt:, sandwich-uri, pizza proaspata (necoapta), fabricarea adaosurilor alimentare si a altor produse alimentare.
  ___
  Să fie sănătoși și să se bucure de agoniseală le dorim!

 4. Bun articol! Felicitări pentru această informare!
  Totuși, chiar așa este cum spune primarul? Trebuie să crească prețul plătit de noi an de an? Este prevăzut așa ceva in vreun document? este legal? Unde este investiția în municipiul Buzău? Locuitorii municipiului Buzău suportă și investițiile altor localități din județul Buzău?
  Domnule reporter, vă rog frumos, verificați pentru noi! Ne-a ajuns cuțitul la os!
  Șefii CAB au salarii care nu se regăsesc nici în mediul privat unde se cere performanță!

 5. Practic, buzoienii sunt acționari la CAB Buzău, dar, tot, buzoienii sunt funcționarea acesteia, cu mențiunea că buzoienii ies în pierdere.
  Salarii imense în CAB Buzău + mașină cu șofer + alte beneficii = un pachet salarial care nu există nici în privat, mai ales că nu este condiționat de atingerea unor indicatori de performanță.
  O companie a primăriei de furnizare a apei nu trebuie să facă profit decât pentru a putea funcționa, nu pentru a o duce angajații săi foarte bine. Rușine, Toma!

 6. Nu v-ati saturat de minciunile lui Toma ? Nu este clara aceasta cvasicardasie cu CAB Buzau, cu RER, cu cate si mai cate societati cu care Toma „realizeaza” proiecte pe banii nostri ? In fiecare an cresteri de preturi, tarife si impozite : si tot nu e suficient !?!
  Am ajuns bataia lor de joc, iar ei profita de rabdarea si supunerea de care dam dovada : pana cand !?!

 7. Fals. Apa este scumpă din cu totul alte motive. Nimeni nu spune adevărul. Compania operează în județ și apa nu este potabilă in multe zone. Se cară cu cuburi de 1000 L. Asta știai sau nu Cosmine? De ce nu scrii asta? De ce se minte atât de mult? In rural, nu se încasează nici măcar salariile oamenilor.
  Jos cenzura.

 8. DECI DECIZIE LA URMATOARELE ALEGERI DOMNUL TOMA TREBUIE TRIMIS ACASA LA PENSIE SA NU MAI FACA ORASUL KAIZAR CE E DEJA VARZA DECI ALT PRIMAR ALES ORICARE DAR NUMAI TOMA NUUUUUUUUUUUU JOS TOMY BOY

 9. Domnul primar care “nu are bani de costum și dar la nunta” aberează ca primarul care trăiește cu 46 de lei și ca premierul care face calcule cu cat pot trăi românii! Un oraș de cacao care dezvolta primarul, să fure cat se poate, în care firma TROIA a preafericitului, face lucrări de mântuială iar compania de apă trimite periodic vidanja să strângă rahatul din canalizare ca nu a fost în stare să schimbe o conductă!!!!! Ce pretenții să ai de la astfel de primari care trăiesc în lumea lor? Se mândrește cu un sistem de semaforizare cum nu există nici în Japonia!!! Cozile sunt interminabile la semafoare!!! Dacă va ieși iar la alegeri primar, buzoienii își merită soarta!!!!!

 10. Nu se poate sa ne oblige prin directive europene sa ne faca salariile ca in vest? Diar la taxe si preturi ne obliga? Nu si la salarii? Nu prea îmi convine Uniunea asta Europeana. Deja mi se acreste cand aud astfel de scuze cum ca ne obligă Uniunea. Vreau sa fac ce vreau in tara mea. Sa pun pretul pe care il pot suporta cetățenii.

 11. Auzi ce zice votantul din Buzău Don Primarele.Daca ai lua exemplu lui Bolojan+Bon, nu ar mai zice lumea nimic. Nu ne ați întrebat despre împrumuturile cu care o sa vindeți Buzăul pe mai nimic. Mai exact care sunt străzile unde s a pus apa și canal anul trecut și cu câți bani.Nu sunt cam mari salariile în societatea privata de apa? Să sperat ca nu oftam dupa Boscodeala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button