Știrile zilei

Buzoian ajuns la spital cu infarct, tratat de nevralgie intercostală | „I-au făcut un Algocalmin”

Un buzoian în vârstă de 74 de ani se poate considera născut a doua oară, după ce a supraviețuit unui infarct miocardic nedepistat de medicii spitalului la care ajunsese. Șansa bărbatului a fost chiar fiul acestuia, care l-a luat cu mașina personală și l-a dus la un alt spital, de unde a fost preluat de un elicopter SMURD.

Gheorghe Ene are 74 de ani și locuiește în comuna buzoiană Pănătău. Joi dimineață, s-a trezit cu o durere puternică în piept și cu dificultăți de respirație, moment în care și și-a sunat fiul. Bărbatul, polițist în orașul Covasna, și-a făcut griji pentru tatăl său, mai ales că nu îl știa bolnav:

Joi dimineață, tata m-a sunat să îmi ceară ajutorul, spunându-mi că îl doare foarte tare în piept. Mi-am dat seama că s-a întâmplat ceva și am pornit imediat din Covasna către Pănătău, îmbrăcat așa cum ieșisem din tură, în uniformă. Pe drum, am sunat la 112 și am cerut ajutorul, iar bănuielile au început să mi se confirme. ”, a povestit Lucian Ene.

Ajuns acasă, bărbatul și-a privit tatăl urcat în ambulanță și pornit către cea mai apropiată unitate medicală, Spitalul Orășenesc Nehoiu. Aici, pacientului i s-a făcut o electrocardiogramă, care nu ar fi arătat că acesta ar fi suferit un infarct. De altfel, fiul bărbatului spune că asistenta de la camera de gardă l-a liniștit, spunându-i că domnul doctor a interpretat rezultatele și că nu vede vreun semn de infarct.

Văzând că tatăl se stinge sub ochii său, Lucian Ene a insistat să i se dea o salvare pentru a fi transferat de urgență la un alt spital, dar s-a lovit de un refuz:

Domnul doctor vă spune clar: <Nu sunt semne de infarct.> Dânsul este medic de interne, deci știe să interpreteze foarte bine un EKG. Dacă ar fi văzut cel mai mic semn, ar fi solicitat dânsul, ar fi luat legătura cu spitalul unde trimite (pacienții – n.red.) (…). Atâta timp cât dânsul nu vede nimic – e trecut ca o nevralgie intercostală T4 -, nu are pentru ce să vă sune la un spital sau să vă dea o ambulanță.”, pare să spună, într-o înregistrare video, asistenta de la camera de gardă.

Convinși că are o durere reumatică, specialiștii de la Spitalul Nehoiu i-au administrat pacientului un Algocalmin și i-au spus aparținătorului că durerea va trece în timp.

„Din punctul dumnealui de vedere, nu e nimic grav, nu e nimic la inimă.”

Fiul bărbatului a insistat să primească o salvare, însă, în cele din urmă, a pornit către Spitalul de Cardiologie de la Covasna cu mașina personală, pe un drum forestier:

Mi-am dat seama că tata nu va scăpa, așa că l-am urcat în mașină și am pornit către Covasna. Am luat-o pe o scurtătură, pe un drum care taie munții, stând permanent în telefon cu medicii de la Covasna.  Când am ajuns aici, tata era deja albastru.”, mai povestește polițistul.

Fiul bărbatului spune că, pe drumul pe care și-a distrus efectiv mașina din cauza terenului accidentat, a crezut că tatăl său poate închide ochii în orice moment. S-a mai liniștit în clipa în care, la intrare în orașul Covasna, a fost interceptat de un medic venit aici cu mașina personală, pentru a-l ajuta să găsească cel mai scurt drum spre spital:

Când Covasna a primit EKG-ul de la Nehoiu și am spus ce simptome are, au apreciat că este de Cod roșu și au alertat întreg personalul. Toți cei din fotografie sunt medici și inclusiv directorul medical s-a implicat personal. La intrare în oraș m-a așteptat un domn doctor, care venise aici cu mașina personală pentru a mă ajuta să nu rătăcesc drumul și să ajung cât mai repede la spital.”, a povestit bărbatul.

Lucian Ene: „Medicul de la Brașov spune că este consemnat în fișa de observație faptul că infarctul a survenit cu mai mult de 12 ore înainte de ajunge la ei.”

Ajuns la Spitalul de Cardiologie Covasna, pacientul a fost stabilizat, iar medicii au chemat imediat elicopterul. În scurt timp, în curtea unității medicale a aterizat elicopterul SMURD din dotarea ISU Brașov, care l-a preluat pe bărbat și l-a transportat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov.

În prezent, bărbatul se află internat, dar se simte bine și este în afara oricărui pericol. Într-un mesaj pe Facebook, fiul său le-a mulțumit tuturor celor care s-au implicat pentru a-i salva viața bărbatului:

Mulțumesc tuturor medicilor de la Spitalul de Cardiologie Covasna pentru profesionalismul lor. Astăzi au salvat încă o viață, viața tatălui meu Va respect și vă mulțumesc! Diagnostic pus în 10 minute , în 15 minute a aterizat elicopterul.”

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

12 Comments

  1. Și la spitalul județean din Buzău fix la fel. Te duci cu toate simptomele de preinfarct și te tratează de nevralgii intercostale.

  2. Bine ca fiul a avut inspiratia sa plece catre Covasna, ca daca il aducea pe apa in jos la cel mai mare spital din judet, patea ca la spitalul de la Nehoiasu. Pana luni cand vine cardiologul, puneau deja la fiert grausorul. Pacat si trista realitate. Insanatosire grabnica

  3. „Specialiștii” de la Nehoiu au dat rău cu bâta-n baltă.
    Dacă sunt luați la bătaie de rudele pacienților o merită din plin.

  4. Când ai relații și dai telefoane , vine și elicopterul. Dacă era altcineva fără resurse și contacte ce se întâmpla ?

  5. Înfiorător! Tagma asta s-a tâmpit pe epocă ce trece. Înainte, erau felceri, acum sunt și mari dobitoci. E unu prin Bz, a absolvit de gura părinților și să ducă tradiția, în afară de scris rețete și trimiteri la pacienți nu e capabil, dar măcar p-ăla au avut bunul simț și s-au mulțumit cu el drept medic de familie.
    O părere personală e că medicina e o îndeletnicire vocațională care nu are nimic de-a face cu științele exacte ci mai mult e bazată pe religie, șansă sau nu, alchimie și drumuri forestiere.
    E de interes foarte public să știm ce se petrece în continuare cu acel ”specialist” de la Nehoiu, ce argumente are și ce măsuri serioase și nemțești s-au luat, DACĂ cineva a greșit iremediabil în sensul că a provocat decesul unui om, dpdv al acestui specialist și al Spitalului Nehoiu. Că bătrânul e viu, la Brașov, e altă poveste și e datorată fiului.

    1. ,, O părere personală e că medicina e o îndeletnicire vocațională care nu are nimic de-a face cu științele exacte ci mai mult e bazată pe religie, șansă sau nu, alchimie și drumuri forestiere.”
      Sunt dezamăgit! Copilul meu și a sacrificat copilăria și tinerețea ca să și urmeze visul.
      Vine cineva și pune o stampila peste toti!
      Aveti idee cât invata un tânăr care vrea sa devina medic? Mie mi e mila, dar ii respect alegerea, o sustin și ii doresc succes!

      1. Copilul dumneavoastră a deprins cel mult ceea ce se știe deja până la ora actuală, fiind o meserie care presupune specializare continuuă, iar ceea ce se știe azi ca fiind drept știință, mâine poate să nu mai fie decât o întâmplare la rubrica curiozități, precum poțiunile magice de acum 150 de ani, extrem de eficiente la momentul respectiv.
        În fine, eu îmi exprimam o părere personală despre ”medicină”, nu despre medici. Dacă vorbeam despre medici, bazându-mă strict pe experiențele personale proprii directe și indirecte, spuneam din prima că sunt șpăgari, habarniști dar și clevetitori între ei, delăsători și superiori precum tanga față de curul gol.

  6. pai cand te duci la spital cu dureri toracice,cardiace,,….etc 99,99% dintre medici nu prescriu perfuzie cu algocalmin,pana vin rezultatul analizelor,daca nu esti trimes acasa ,daca nu dai pleci urgent ca sunt alte urgente mai bogate pentru medicul ATI,apoi pentru cel din sectie,daca esti internat si nu dai cat trebuie scapi cu o externare sau capeti trimetere la POPA,……………..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button