Utile

Îți mai amintești de internet café-uri?

Când vine vorba de internet café-uri, îți poți imagina că timpul se dă înapoi, undeva între 1999 și 2009. Calculatoarele personale erau un bun comun de ceva timp, poate chiar tu dețineai unul. Dar erau mult prea grele pentru a le transporta atunci când te deplasai. Așadar, în timpul unui sejur prelungit în străinătate sau poate când ieșeai la o plimbare în propriul oraș, nu aveai de ales decât să vizitezi o locație cibernetică locală pentru a răspunde la emailuri sau doar pentru a naviga puțin pe internet.

Experiența în sine putea să nu fie prea mulțumitoare pentru unii. Stăteai uneori chiar înghesuit în fața unui computer care făcea parte dintr-o întreagă conglomerație. Fiecare încerca să se acomodeze în felul său. Când se întâmpla ceva care atrăgea atenția pe unul dintre computere, câteva persoane se adunau în fața ecranului pentru a-și da seama ce se întâmplă. Dar, în timp, începeai să recunoști oamenii. Adunai câteva sfaturi și câteva site-uri interesante de care nu știai. Cu toții aveați foarte puține lucruri în comun în afara computerelor situate în fața voastră; dar era suficient.

Afacerile cu internet café-uri înfloreau și oricine reușea să se implice putea fi mândru de contribuția adusă. Totul mergea bine, deoarece nevoile publicului țintă erau luate în considerare. Mulți dintre clienții care le frecventau mergeau acolo pentru a avea conversații lungi pe mIRC, pentru a juca Mario sau alte jocuri și chiar pentru a socializa cu cei din jur – asta se întâmpla după încheierea orei deja plătite. Puțini oameni știu însă că aceste puncte de întâlnire atât de populate atunci, au fost și locurile în care au apărut alte idei, cum ar fi instalarea unor sloturi cu fructe, pentru ca oamenii să se angajeze în activități distractive într-o altă manieră decât să stea în fața unui computer. Dovada că ideea era bună este că astăzi aceste jocuri au trecut de la offline la online. De fapt, astăzi, multe jocuri slot sunt răspândite în diverse platforme online păstrând elementele și tehnicile care le-au făcut celebre.

Nu există date exacte cu privire la apariția internet café-urilor. Încă din 1988, chiar înainte de dezvoltarea world wide web-ului, a apărut un prototip în Coreea de Sud, numit Electronic Cafe. Avea două computere cu 16 biți, conectate la rețelele de servicii online prin linii telefonice. Această inovație a apărut în Coreea cu 2-3 ani înaintea altor țări.

În 1991, Wayne Gregori s-a deplasat în multe din cafenelele din San Francisco și a instalat computerelor niște terminale cu monede. Le-a conectat apoi la aceeași rețea, astfel încât utilizatorii să poată conversa pe un sistem partajat tip forum și să folosească aceste locații pentru a se conecta la internet. A devenit destul de popular, mai ales pentru cei fără computere personale.

Ivan Pope a dus această idee ceva mai departe. În 1994, a primit sarcina de a crea un spațiu unic pentru un eveniment pe internet, susținut de Institutul de Artă Contemporană din Londra. El a întocmit o propunere pentru construirea unei cafenele de înaltă calitate, dotată cu multe computere Apple. Participanții puteau examina digital opera de artă preferată, în timp ce erau asistați de un personal pus la punct cu toate informațiile auxiliare necesare. Numele propus de Pope pentru acest spațiu a fost Cyber Café.

Parțial inspirat de acest proiect, primul internet café din Londra a fost deschis în septembrie 1994 și se numea Cyberia. Ideea de cafenea cibernetică s-a răspândit rapid și s-au deschis multe locații în Toronto, New York, Helsinki, India, Africa de Sud și nu numai. Acestea erau puncte cheie pentru activitatea socială, oriunde apăreau. Accesul era plătit la minut sau la oră.

Au existat chiar și câteva țări, cum ar fi India, unde o serie de utilizatori noi au fost introduși pentru prima oară universului web, tocmai prin intermediul unei astfel de cafenele. Dacă îți doreai să afli cine era pe val în ceea ce privește tehnologia informației, acest tip de hub era locul unde puteai afla.

Este ușor de înțeles dacă și tu te numărai printre cei care își doreau să revină în mediul special al internet café-ului din propriul cartier, chiar și la doar o jumătate de oră de când l-ai părăsit. Era vorba despre ceva nou, atractiv și productiv, luând în considerare numărul mare al utilizatorilor.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!